2014. február 7., péntek

Masszírozás


Sokan azt hiszik, hogy a laktáló (tejet termelő) emlőt meg kell masszírozni. Mindig találnak rá okot. Gyakorlatilag az összes ilyen ok tévhit. Lássuk őket!

1. Tejcsatorna elzáródásnál: ha valaki meghallja, hogy az anyának csomó van a mellében, szinte biztos, hogy az első reakciója az lesz, hogy azonnal jól ki kell masszírozni a csomót. No, ezzel lehet csak jó nagy kárt okozni! A csomót nem kell masszírozni, mert a pangó tejet ugyan kimasszírozzuk az emlő szövetei közé, de ott steril gyulladást okozhat.

2. Mellgyulladásnál, amikor piros a gyuladt terület: ha mellgyulladás, akkor fejni kell, mint a gép, és persze masszírozni is - javasolják sokan. Egy gyulladt területet megmasszírozni rendkívül fájdalmas és ugyanúgy nem érünk el vele eredményt, mint az elzáródásnál.

3. Tejbelövelléskor vagy túltelítődés esetén, ha be van durranva a mell: ekkor is sokan gondolják, hogy a masszírozás fog segíteni. Nos, egy kemény, egyébként is fájdalmas emlőt megmasszírozni egyenesen kínzás! Ilyenkor szokták gyorsan házhoz hívni a másoknál "jól bevált" fejőnőt, aki kék-zöldre feji a mellet, majd megelégedve távozik - esetleg még néhány napon keresztül megismétli a műveletet. A csomó, a keményedés  eltűnik... Átmenetileg... Aztán a szoptatási tanácsadó már csak a rendszeresen visszatérő mellgyulladással találkozik, és érdekes módon mindig ugyanott gyullad be a mell, ugyanott záródik el egy tejcsatorna, ahol korábban jó alaposan megmasszírozták az emlőt és kifejték a tejet. Nem véletlen, hiszen a tejcsatornák össze lettek törve. Ezek a vékony, sokszor hajszálvékonyságú kis tejvezetékek ugyanis rendkívül sérülékenyek.

Aztán persze masszírozzák azért, hogy hamarabb belövelljen a tej, azért, hogy sok tej legyen, azért, hogy jobban bejáratódjanak a tejcsatornák, és még ki tudja, hányféle okból. Jó, ha tudod, hogy ez mind tévhit, mégpedig a veszélyes fajtából.

Hagyd békén a melled és hagyd békén a páciensed mellét! Ha már mindenképp masszírozni akarsz, masszírozd a kisbabádat! Ő élvezni fogja!

Kép forrása: lifetouchmassage.co.uk




2 megjegyzés:

  1. Rendben, ne masszírozzuk, mert akkor nagyobb bajt okozunk. De mit tegyünk, ha a fentiek egyikével találkozunk???

    VálaszTörlés
  2. Az mindig attól függ, mi az aktuális probléma, mik a tünetek, mi van az anamnézisben stb. Van, amikor meleg borogatást alkalmazunk, van, amikor jegelést, van, hogy a szoptatási gyakorlaton kell változtatni, előfordul, hogy antibiotikumra van szükség.
    Minden ilyen problémával érdemes gyorsan szakemberhez (LLL szoptatási tanácsadóhoz, IBCLC laktációs szaktanácsadóhoz, védőnőhöz) fordulni, aki alapos kikérdezés és - szükség esetén - vizsgálat után fog tudni segíteni.

    VálaszTörlés