2015. július 31., péntek

A Szoptatás Világhete 2015


Augusztus első hetében a szoptatást ünnepeljük. A világ számos pontján emlékeznek meg a szoptatást támogató szervezetek arról, mennyire fontos, hogy a kisbabák anyatejet kapjanak, az édesanyák pedig támogatást a sikeres szoptatás megvalósításához.

A világszerte megrendezett program hivatalos neve: World Breastfeeding Week, magyarul A Szoptatás Világhete, mely augusztus 1-7-ig tart. Első napját nevezzük A Szoptatás Világnapjának, de ezt a nemzetközi szoptatást támogató szervezetek már nem nagyon szokták külön említeni.

Kiemelném, hogy bár hazánkban elterjedtek az olyan elnevezések, mint "anyatejes nap", "anyatejes világnap", "anyatej világnapja", "az anyatejes táplálás napja", ezek nem a megfelelő kifejezések. Ennek a napnak megvan a hivatalos neve, használjuk azt! Nem kell félni a "szoptatás" szótól!

A cél a szoptatás népszerűsítése, ünneplése, valamint figyelemfelhívás az anyatejes táplálás, a szoptatás védelme érdekében. Erre azért van szükség, mert a tápszergyártó cégek etikátlan, agresszív marketing tevékenységet folytatnak, amivel aláássák a szoptatás sikerét.
Egész héten át tartó programsorozatokkal ünnepelünk szerte a világon. A szervező a  Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége, a World Alliance for Breastfeeding Action, röviden WABA.

Magyarországon is rengeteg színvonalas program várja a családokat és a szakembereket. A két nagy, szoptatást támogató civil szervezeten kívül a védőnői körzetek is szerveznek ünnepséget, de van, ahol anyacsoportok közösségi szerveződése nyomán jön létre a program.
Elszomorító, hogy egyes programokat tápszergyártók és cumigyártók - Kódexsértő cégek - szponzorálnak. Ettől azonnal hiteltelenné válik a legjobb szándékkal szervezett ünnepség is.

Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexének megértéséhez érdemes elolvasni a 2006. évi A Szoptatás Világhete alkalmából készült dokumentumot, amelyből érthetővé válik, mi a cél és miért van szükség szigorú mérlegelésre a szponzorkeresésnél: http://www.szoptatasert.hu/.../Szoptatas_Vilaghete_2006... 

Az idei év témája  „Munka és szoptatás – valósítsuk meg együtt!” 
A Szoptatás Portálon olvasható az idei dokumentum.
http://www.szoptatasportal.hu/szoptatas_vilaghete-2015

Magyar vonatkozások, gyakorlati megfontolások
http://www.szoptatasportal.hu/munka_es_szoptatas
Az oldalak alján találhatóak linkek a nyomtatható (pdf) változatokhoz. Szabadon terjeszthető anyag. Olvassátok, terjesszétek bátran!

Hazánk két nagy, szoptatást támogató civil szervezete a La Leche Liga Magyarország Egyesület és A Szoptatásért Magyar Egyesület közös rendezvénye, a Séta a Szoptatásért a hagyományokhoz híven augusztus első szombatján, délelőtt 10 órakor a Margit-szigeten kerül megrendezésre. 
http://www.lll.hu/node/550





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése